Podcasts

En digital mötesplats där tankar, idéer och känslor får ta plats.

Nedan kan du lyssna på tidigare podcastavsnitt som jag har släppt i KvinnORKS-podden och Skapat. 

 

Skapat

Skapat är en podcast om människor som Skapar i Skellefteå kommun. ​

Podden är en produktion från Tivla skapad av mig och Maja Delborn, teknik och musik Arnaud Spiqu.

Podden görs med stöd av Skellefteå kommun och Sara kulturhus. 

 

11 - Skapat - med Maja Delborn och Matilda Kjellmor, säsongsavslutning

I elfte avsnittet av Skapat som är första säsongens sista pratar Maja och Matilda om våren och sommaren som har varit. Det blir ett samtal om att leka och göra, för det ska ju vara kul. Men också om att det inte blev som det var tänkt, att Maja började sy kläder, att Matildas föreställningar blev inställda men också om peppen av att få prata med så otroligt inspirerande kreatörer och konstnärer som verkar här i Skellefteå och så klart längtan efter de fysiska mötena!

10 - Skapat - med Lo Lindström, poet

I tionde avsnittet av Skapat träffar vi poeten Lo Lindström som är känd för sin brinnande poesi om hembygden Skellefteå. Det blir ett samtal om att rota där en står och på så sätt få ett känslomässigt band till sitt arv. Vi pratar också om Los vilja att skildra glesbygden från ett annat perspektiv än storstadens, att provocera för att bryta ny mark och upptäckten att när hens liv blev mer i balans behövde konstnärsskapet inte vara det enda viktiga. För pågår egentligen inte livet (och konsten) hela tiden vid våra köksbord? 

 

09 - Skapat - med Viktoria Melinder, konsthantverkare

 

I nionde avsnittet av Skapat träffar vi konsthantverkaren Viktoria Melander och får en tur i hennes vävstuga. Det blir ett samtal om skapandeprocessen hur den ibland är så väldigt lustfylld och ibland inte alls det men att då hålla i och fortsätta. Vi pratar också om synen på hantverket idag, att värdesätta det som tidigare har sett som att ”bara sitta och pyssla”, växtfärgning och hur en definierar vad en gör. Varför behöver en egentligen skapa? 

08 - Skapat - med Johan Lindström, illustratör

 

I åttonde avsnittet av Skapat träffar vi illustratören och animatören Johan Lindström som skapar bilder för att kommunicera åt uppdragsgivare men även reflektera sina egna tankar och funderingar. Det blir ett samtal om hur bildspråk och normer funkar, om hur pappaskapet brukar skildras, pepp och hur det är att skapa på uppdrag. Vi pratar också om hur en definierar sig själv i sitt skapande och görande. För vem är egentligen konstnär?

07 - Skapat - med Marina Georgescu, cirkusartist

 

I sjunde avsnittet av Skapat träffar vi Marina Georgescu, cirkusartisten som brinner för att stärka andra människor med hjälp av cirkus. Det blir ett samtal om att använda konsten som ett sätt att ge människor en ljuspunkt och något att tro på när allt annat känns hopplöst. Vi pratar också om glädjen och pirret i att göra konster fem meter upp i luften, blanda olika uttryck, bemötandet i Skellefteå och att plötsligt behöva prata på scenen. Vad behövs för att vi ska kunna skapa?

 

06 - Skapat - med Elin Lindström, musiker

 

I sjätte avsnittet av Skapat träffar vi Elin Lindström musikern som har fått smeknamnet Gitarr-Elin tack vare hennes fenomenala gitarrspel. Det blir ett samtal om vad en plats gör för soundet i i en låt och vad miljön har för betydelse för skapandet. Vi pratar också om kommentarer på sociala medier, TV-spels musik, att lära sig gilla sitt eget uttryck, att vara rebellisk, sårbar och spretig. För hur ska en kunna välja en musikstil eller ett visst sätt vara när det är så trist att bli begränsad till ett fack?

 

05 - Skapat - med Ted Kjellsson, filmregissör

 

I femte avsnittet av av Skapat träffar vi filmregissören Ted Kjellsson. Han är en hyllad regissör, scenograf och manusförfattare som har gjort reklamfilmer, TV-serier och 2018 hade Teds långfilm ”Ensamma i rymden” premiär. Det blir ett samtal om berättelser, att de ofta kommer från det självupplevda men sedan formas om och kanske hamnar i en värld av tomtar och superhjältar. Vi pratar också om motgångar som bränsle, att jobba i team, att råka hamna på efterfest med Spielberg och vikten av kreativa hubbar som en grogrund för skapande. För vad är det egentligen som krävs för att skapa en film?

04 - Skapat - med Stina Berglund, formgivare och projektledare

I fjärde avsnittet av Skapat träffar vi formgivaren och projektledaren Stina Berglund. Stina har under många år jobbat med olika inkubatorer för kreativa näringar och just nu är hon projektledare för Artic design of Sweden. Stina är även formgivare till inomhusgungorna Morfar och Byske. Det blir ett samtal om möten och vad rummen där vi möts har för betydelse för oss. Vi pratar också om vikten av att verkligen tro på sitt skapande och att entreprenörskap kan handla om så mycket mer än att tjäna mycket pengar. För vilka värden är det som kommer ha stor betydelse i framtiden?

 

03 - Skapat - med Lisalove Bäckman, fotokonstnär

I tredje avsnittet av Skapat träffar vi fotokonstnären Lisalove Bäckman känd för sina kraftfulla och fantasieggande självporträtt. Vi partar om att leka och låta det som händer i leken ta plats i den skapande processen. Det blir också en tur i Lisaloves garderober fyllda med kostym och rekvisita och mer prat om ödehus, Instagram och den välgörande tystnaden. För vad kan hända om en dag är lagt till att inte göra någonting?

 

02 - Skapat - med Abdulakim Isak Nuro, dansare

I andra avsnittet av Skapat träffar vi dansaren Abdulakim Isak Nuro som är en av dem som skapade dansgruppen på ungdomsgården 51:an i Skellefteå. Vi pratar om att låta kroppen bestämma vad den vill göra, att all rörelse egentligen kan vara dans men också om hur viktig gemenskapen i en grupp kan vara för att må bra. Går det förestan att kommunicera med dans i en familj istället för genom tal?

 

01 - Skapat - med Astrid Maya, scenograf

I premiäravsnittet av Skapat träffar vi scenografen Astrid Maya som är aktuell som formgivare till lekmijön Barnsia på Skellefteå museum. Vi pratar om hur Skellefteå blivit platsen för hennes skapande efter att hon gick ut Scenografisskolan. Det blir också ett samtal om att låta kreativiteten få ta plats, att allt inte alltid är vad det ser ut att vara. Varför kan en trästubbe inte vara en pizza eller en gitarr för den delen?

Kvinnorkspodden –

En podd om kvinnogöra och superkrafter.

 

KvinnORKS-podden släpptes i fem avsnitt under mars 2019
Produktion: Nordiskt Berättarcentrum/Västerbottensteatern.
Medverkande. Matilda Kjellmor med gäster.
Producent: Lillemor Skogheden.

 

05 - KvinnORKS-podden - Kära mamma, kan du inte bara sluta dricka- Med Theresa Eriksson

 

Hur långt är du beredd att sträcka ut dig själv för en person du älskar? Och var går gränsen för att det inte längre är hållbart?

I det femte avsnittet av KvinnORKS-podden samtalar Matilda med Theresa Eriksson om det svåra i att släppa taget om en människa som en känner så mycket kärlek för. Hur hennes mammas alkoholism skapat mönster kring hur hon är och agerar men också om att tillslut inse att det inte ligger i hennes makt att förändra sin mammas beteende.

 

04 - KvinnORKS-podden - Prestationerna och sprit - Med Monica Lindgren

 

Hur viktigt är det för dig att prestera och visa resultat? Och vad gör du när pressen på dig själv blir för hög?

I det fjärde avsnittet av KvinnORKS-podden samtalar Matilda med Monica Lindgren om när kraven Monica hade på sig själv blev för höga och hon bjöd in alkoholen i sitt liv för att lätta på trycket. Hur det sedan ledde till ett destruktivt drickande och alkoholism. Men också hur hon genom att spegla sig i andra, be om hjälp och visa sig sårbar kunde komma ur sitt missbruk och bli ”Lyckligare nu”.

 

03 - KvinnORKS-podden - Psyksjukan och broderi - med Maja Delborn

 

Vad gör du när viljan finns men orken saknas?

I tredje avsnittet av KvinnORKS-podden samtalar Matilda med Maja Delborn som bland annat driver instagramkontot @psyksjukanochbroderi. Det blir ett samtal om orken, sjukan och om hur det friska ibland kan vara skrämmande och ovisst. Men också om hur skapandet blir ett behov och hur en kan vända ett sårande citat till ett vackert broderi dekorerat med blommor.

 

02 - KvinnORKS-podden - Krig och Kärlek - med Jasmine Ravaghi

Var kommer din kraft ifrån? Vad är det som ger dig kraft?

I andra avsnittet av KvinnORKS-podden samtalar Matilda med Jasmin Ravaghi om kraft. Hur poesi kan verka som en själslig återhämtning men samtidigt politisk motståndskraft. Att finnas till för andra men också om att stå upp för sig själv och det en tror på. 
Jasmin berättar också om den där natten för över 30 år sedan när hon låg och lyssnade efter ljud från sin nyfödda dotter och bomber i revolutionens Teheran.

 
01 - KvinnORKS-podden - Vad händer med jaget vid slaget – med Lena Stenvall

 

Har du nån gång fått frågan om du är våldsutsatt? Har du ställt samma fråga till någon i din närhet?

I första avsnittet av KvinnORKS-podden så samtalar Matilda med Lena Stenvall som under många år har jobbat i den psykiatriska öppenvården med våldsutsatta kvinnor. Det blir ett öppet samtal om hur normaliseringsprocessen i en relation där en slår ser ut. Hur det är att tappa sitt jag men också den helande effekten ett par vänliga ögon kan ha.