


Det här är fem generationers kvinnors berättelser och strävan genom vår moderna historia. Om vardag och kraft. Om kvinnogöra och superkrafter. För kampvilja och överlevnad, tårar och skratt. Om att kvinnor i alla tider haft behov av fredade rum för att stötta, hylla och lära sig av varandra. För allt vi kan, vill och vågar.
Vi möter Matilda i en personlig uppgörelse med sitt arv efter förmödrarna: mamma, mormor, mormors mor och mormors mormor. Allt de har gjort, varit och allt det som de har orkat. Mormors mormor som hade åtta barn att ta hand om men ändå arbetade, mormors mor som kämpade för rätten till familjeplanering, mamma som jobbar hårdast av alla och ordnar kalas eller mormor som engagerar sig fackligt och bakar småkakor. Hur Matilda själv är vuxen nu och borde därför vara som dem men också hinna instagramma, driva projekt och ta hand om sitt känsloliv.
Så vilken kunskap och vilka egenskaper är viktig att bevara? Får en fortfarande älska att brodera, mangla, stryka, krusa band på örngott – eller är det förspilld kvinnokraft? Hur mycket är lagom mycket arbete? På vad ska vi då lägga vår tid och vårt engagemang? Hur ska en tänka och vara? Och på vilket sätt ska en vara duktig? Kraften som finns där. Men vad händer när orken tar slut?
Med humor, lekfullhet och svärta reflekterar Matilda över sitt sociala arv. Allt är inom räckhåll i denna personliga betraktelse och hyllning över kvinnors liv och historia.
”Kvinnoliv o fullfärg och skärpa… Att berättelsen är en djupt personlig uppgörelse är den andra styrkan som nyttjas, när vi nu rör oss i den politiska teaterns zon – och Kjellmor har ur sina släktled lyckats destillera en rad definierande nyckelscener ur en kvinnlig erfarenhetssfär, som låter det lilla berätta om det stora i fullfärg och skärpa.”
– VK 181102
””KvinnORKAn” ömsom bränner, ömsom stampar, ömsom värmer. Som kvinna är det svårt att värja sig, och tankarna vandrar till mormors stickade vantar, vidare till nävarna som ständigt måste vara knutna.”
– Norran 18110
Av och med
Matilda Kjellmor
Regi
Lillemor Skogheden
Scenografi
Linda Tubler
Ljud- och ljusdesign
Tomas Linden
Affisch och pressbilder
Patrick Degerman
Föreställningens längd
55 minuter
Föreställningen producerades ursprungligen på Västerbottensteatern och spelas nu i Tivla produktions regi.